Ακρορριζεκτομή σε γομφίο της άνω γνάθου

2020-11-22

Η μικροχειρουργική, δηλαδή η χειρουργική ενδοδοντία αποτελεί λύση όταν η συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία αποτύχει. Στην περίπτωση αυτή είχε πραγματοποιηθεί συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία και επανάληψη αυτής από τον οδοντίατρο της ανθενούς, είχε τοποθετηθεί στεφάνη την οποία η ασθενής δεν επιθυμούσε να αντικαταστήσει. Κλινικά η στεφάνη είχε αφιστάμενα όρια αλλά δεν υπήρχε τερηδονα και η παραμονή της θα μπορούσε να συζητηθεί. αντίστοιχα με τον πρώτο ανω γομφίο (#16) υπήρχε συρίγγιο το οποίο οδηγούσε στην εγγύς ρίζα του ενώ δεν διαπιστώθηκε κλινικά κάποιος θύλακος. Ακτινογραφικά η ενδοδοντική θεραπεία ήταν αποδεκτή με πιθανή μετατόπιση στην εγγύς ρίζα. Ζητήθηκε από την ασθενή υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) η οποία αποκάλυψε τα εξής: ευμεγέθης περιακρορριζική αλλοίωση την εγγύς παρειακή ρίζα με επέκταση στην άπω ρίζα, επαφή με την μεμβράνη του ιγμορείου και απουσία περιακρορριζικής αλλοίωσης στην υπερώια ρίζα. 

Η υπαρξη μετατόπισης και η απουσία αλλοίωσης στην υπερώια ρίζα οδήγησαν στην απόφαση χειρουργικής προσέγγισης του περιστατικού. Κατά τη χειρουργική αποκλείστηκε η παρουσια ρωγμής η κατάγματος στην εγγύς παρειακή ρίζα και επιβεβαιώθηκε η ακρορριζική μετατόπισης του ριζικού σωλήνα στην ίδια ρίζα. Αρχικά αφαιρέθηκε ο κοκκιωματώδης ιστός και εγινε εκτομή του ακρορριζίου της εγγύς παρειακής ρίζας, ακολούθησε ανάστροφη παρασκευή με υπερήχους, έλεγχος της ανάστροφης παρασκευής τόσο με το μικροσκόπιο όσο και με οπισθοφαντνιακή ακτινογραφία.

Ακολούθησε η ανάστροφη έμφραξη της κοιλότητας με βιοκεραμικό υλικό (BC putty), στην άπω ρίζα πραγματοποιήθηκε ακρορριζεκτομη και μετά από ενδελεχή έλεγχο με το οπτικό μικροσκόπιο επιβεβαιώθηκε η ακεραιότητα της έμφραξης. Έγινε συρραφή του κρημνού και λήψη του τελικού ακτινογραφήματος. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε η αφαίρεση των ραμάτων και ο έλεγχος της επούλωσης