en-us-Σπασμένο Εργαλείο
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Grossman από το 1969 «όποιος κλινικός δεν έχει σπάσει κάποιο εργαλείο απλούστατα δεν έχει κάνει πολλές ενδοδοντικές θεραπείες». Φυσικά δεν είναι κάτι το επιθυμητό ή το ευχάριστο όταν αυτό πραγματοποιείται, αλλά σαφώς δεν αποτελεί καταδικαστικό παράγοντα για την ίδια τη θεραπεία. Παρoλαυτά υπάρχει ο τρόμος τόσο των ασθενών όσο και συναδέλφων οδοντιάτρων σχετικά με το "σπασμένο εργαλείο". Δεν μπορεί σαφώς να παρομοιαστεί με το "ξέχασαν μια λαβίδα στην κοιλιά του αρρώστου" αλλά ούτε δικαιολογείται η αμέλεια όταν αυτό συμβαίνει. Το σπασμένο εργαλείο μπορεί να ταξιδέψει στον οργανισμό και να εγκατασταθεί σε απομακρυσμένα όργανα όπως στην καρδιά; Προκαλεί πόνο ή μπορεί να σκουριάσει; Η απάντηση σε αυτά είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Πράγματι, όπως καταδεικνύει η βιβλιογραφία, η θραύση ενός μικροεργαλείου καθαυτή δε φαίνεται να μειώνει σημαντικά την πρόγνωση ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού, ειδικότερα όταν δεν προϋπάρχει μόλυνση στο ριζικό σωλήνα ή το εργαλείο έσπασε σε τελικό στάδιο της χημικομηχανικής επεξεργασίας.
Ο Ενδοδοντολόγος είναι ο πλέον ειδικός να αντιμετωπίσει το σύμβαμα αυτό, στην πλεινότητα των περιπτώσεων μπορεί να αφαιρέσει ή να προσπελάσει το μικροεργαλείο, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιλεγεί να το αφήσει μέσα στο ριζικό σωήνα και να ολοκληρώσει την ενδοδοντική θεραπεία μέχρι το σημείο του θραύσματος και να παρακολουθεί το περιστατικό, ενώ η λύση της μικροχειρουργικής είναι ορισμένες φορές η πλέον δόκιμη αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι σκοπό της ενδοδοντικής θεραπείας αποτελεί η διατήρηση ή εγκαθίδρυση της υγείας των περιακρορριζικών ιστών και ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός η αφαίρεση του μικρεργαλείου σε βάρος της υγείας των οδοντικών ιστών.
Για να αποσαφηνίσει αυτό το σοβαρό ζήτημα στο τελευταίο τεύχος του Οδοντιατρικού Βήματος η Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία δημοσίευσε την επίσημη θέση της.
Δείτε το pdf στη σελίδα της ΕΕΕ https://www.endodontics.gr/wp-content/uploads/2020/09/%CE%95%CE%95%CE%95135.pdf


